Școala internațională de iarnă “Discern – Disinformation in the AI age”, 4 – 10 februarie 2024
Astăzi a avut loc lansarea primei ediții a școlii de iarnă “Discern – Disinformation in the AI age”, organizată de Facultatea de Informatică Managerială din cadrul Universității Româno-Americane, sub egida Erasmus Blended Intensive Programme, la care au participat atât studenți români, cât și studenți din diferite țări. Cursurile școlii de iarnă se vor desfășura în perioada 4 – 10 februarie 2024.
În deschiderea evenimentului, domnul Prof.univ.dr.habil. Costel Negricea, Rectorul Universității Româno-Americane a subliniat faptul că societatea noastră se află în prezent la “o răscruce în evoluția informației și a tehnologiei”. Dumnealui a făcut cunoscut faptul că “Această Școală de Iarnă, un program pionier de tip Erasmus Blended Intensive, nu este doar un exercițiu academic, ci este un apel inspirator de a aborda provocările și oportunitățile presante care se află la intersecția dintre inteligența artificială, dezinformare și securitatea internațională”.
Cu prilejul deschiderii oficiale a școlii de iarnă, domnul Alexandru Tăbușcă, Decanul Facultății de Informatică Managerială, a dorit să puncteze faptul că “Am adus împreună în cadrul acestei școli de iarnă unele dintre cele mai curioase minți din universitățile partenere, participante la program, care se defășoară sub forma unui proiect de pionierat și care îmbină perfect partea tehnică cu zona de cultură generală în domeniul securității ciberbetice și cultură socială, din prisma dezinformării”. Au mai luat cuvântul în deschiderea școlii domnii Prof.univ.dr.habil.Tudor Edu, Prorector pentru cercetare științifică, inovare și internalizare, Lect.univ.dr. Lucian Botea, Prorector pentru Parteneriate cu mediul socio-economic și digitalizare și Lector.univ.dr. Andrei Luchici.
Studenți din mai multe țări precum Polonia, Estonia, Spania, Bulgaria și România și-au exprimat entuziasmul de a putea participa la o astfel de oportunitate unică, care în viziunea lor, le dă posibilitatea să învețe despre modul în care tehnologiile AI pot fi manipulate și folosite pentru a dezinforma și a face propagandă, dar și să cunoască noi culturi, să facă schimb de experiență, să experimenteze diverse activități și, nu în ultimul rând, să își facă prieteni noi.
Programul școlii de iarnă include sesiuni teoretice de curs combinate cu workshopuri și cu activități extra-curriculare. La sesiunile școlii de iarnă sunt invitați să susțină prelegeri invitați de marcă, precum E.S. Reuven Azar, Ambasadorul Israelului în România și domnul Paul Sandeep, purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite la București.
La sfârșitul școlii de iarnă, organizatorii se așteptă ca participanții să fi dobândit cunoștințe cuprinzătoare despre funcționarea inteligenței artificiale, cu accent special pe inteligența artificială generativă, să-și fi dezvoltat abilitățile pentru identificarea și contracararea încercărilor de dezinformare, să fi învățat metodologii rafinate pentru evaluarea validității informațiilor, astfel încât să poată discerne propaganda de informația factuală. În plus, participanții vor fi devenit, astfel, conștineți cu privire la consecințele securității naționale și internaționale derivând din inteligența artificială.
Universitatea noastră este extrem de încântată să fie inițiatoarea unui astfel de eveniment de amploare cu participare internațională.