Universitatea Româno-Americană găzduiește sesiuni de training pentru consilieri educaționali pe tema „Detectarea timpurie a potențialelor situații de violență sexuală sau trafic de persoane”
În perioada 16-23 februarie, Universitatea Româno-Americană găzduiește o serie de traininguri pentru aproximativ 200 de consilierii școlari din Municipiul București pe tema „Detectarea timpurie a potențialelor situații de violență sexuală sau trafic de persoane”. Aceste sesiuni de pregătire au fost organizate de Centrul de Drepturile Omului și Migrație (CDOM) în parteneriat cu ECLER, Inspectoratul Școlar Municipal București, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Rectorul Universității, prof. univ. dr. Costel Negricea, i-a întâmpinat pe consilierii școlari, demonstrând astfel susținerea școlii noastre pentru educația și siguranța tinerelor generații. Nevoia implicării și dezvoltării unor campanii de conștientizare și prevenție are în spate un raport UE, publicat în 2020, care menționează că numărul de copii români, victime ale traficului de persoane, identificați în UE a crescut de 10 ori în numai 2 ani de raportare. Lipsa de prevenire a acestui fenomen poate crește și mai mult numărul copiilor români traficați în străinătate în momentul integrării României în spațiul Schengen, atunci când orice control la frontieră va fi eliminat.
Traficul de persoane reprezintă una dintre cele mai grave forme de criminalitate împotriva ființei umane, considerată ca reprezentând a 5-a infracțiune gravă după crimele de genocid, crimele împotriva umanității, crimele de război și cele de terorism, ducând la încălcarea masivă a drepturilor individuale. De peste 30 de ani, România este țara europeană care are cel mai mare număr de victime identificate și statul UE cu cel mai ridicat risc de traficare a minorilor.
Prin activitățile sale, ECLER se alătură și promovează campania EUROPOL “Say No! (Română)”, campanie de prevenire a exploatării și a șantajului sexual în mediul online.
Sesiunile de training abordează teme ca:
- Conștientizarea fenomenului în plan global și național
- Violența sexuală și traficul de persoane: amenințare și delimitări
- Forme de exploatare și mecanisme de control
- Victimele violenței sexuale sau traficului și abuzatorii: detectare
Training-urile sunt susținute de:
Silvia TĂBUȘCĂ: consultant și trainer internațional în domeniul prevenirii criminalității organizate.
• Silvia Tăbușcă, președinte al ECLER, lector la Universitatea Româno-Americană, Director al Centrului pentru Drepturile Omului și Migrațiune și coordonator al Inițiativei REACT (Initiative for Research Excellence against Child Trafficking), recunoscută în calitate de consultant, cercetător și trainer. Colaborează cu organizații internaționale precum ONU, Interpol, Consiliul Europei/GRETA, instituții ale Uniunii Europene.
Alice MARTIȘ: trainer în domeniul prevenirii violenței de gen
• Alice Martiș, trainer și coach acreditat internațional, cu peste 10 ani de experiență în activități de dezvoltare personală. În calitate de expert ECLER în prevenirea violenței de gen, a susținut numeroase traininguri și sesiuni de informare la care au participat aproximativ 6500 de persoane.