Workshop „Autonomia strategică a Uniunii Europene, un concept realizabil?”
Facultatea de Afaceri Internaționale din cadrul Universității Româno-Americane a organizat workshop-ul pe tema „Autonomia strategică a Uniunii Europene, un concept realizabil?”, eveniment la care au participat aproape 50 de studenți și cadre didactice de la diferite facultăți ale Universității.
Invitatul special al evenimentului, domnul Leonard Orban, fost consilier prezidențial și actual membru al Consiliului de Administraţie al Institutului European din România. este un om politic și un economist cunoscut mai ales pentru rolul său în procesul de integrare europeană a României. Dânsul a deținut funcția de Comisar pentru Multiculturalism în cadrul Comisiei Europene și a activat o perioadă ca negociator șef al aderării României la Uniunea Europeană.
Conceptul de “autonomie strategică a Uniunii Europene” a apărut pentru prima dată în Consiliul European în anul 2013 și reprezintă capacitatea și determinarea UE de a acționa autonom în anumite domenii strategice, fără a depinde de alți actori internaționali. Este un concept cheie în evoluția Uniunii Europene ca actor global și reflectă aspirațiile sale de a-și consolida rolul și influența în lume.
Sfera acestui concept a fost inițial legată de domeniul securității și al politicii de apărare. În perioada 2019-2020, conceptul a început să își lărgească sfera în zona lanțurilor de aprovizionare, odată cu venirea crizei cauzată de pandemia de COVID-19. Conceptul de autonomie strategică s-a extins în cele din urmă și la economie și tehnologie, pratic din momentul în care UE a constatat că este aproape în totalitate dependentă de importuri din tări precum China, India și Rusia.
Domnul Orban a continuat discuția în zona celor trei elemente definitorii ale autonomiei strategice, respectiv, capacitatea de a lua decizii independente în domeniile strategice fundamentale, dezvoltarea capacităților și instrumentelor necesare pentru a face față provocărilor și amenințărilor la adresa securității, și voința politică de a promova valori și interese comune în plan internațional, prin intermediul unei politici externe și de securitate coerente și proactive.
Discuțiile s-au extins apoi pe subiecte precum constrângerile interne și de politică externă ale Uniunii Europene, SUA și securitatea europeană, pericolul unui război între NATO și Rusia, reducerea dependenței majore a UE față de China atât în ceea ce privește materiile prime, cât și produsele finite.
Venind cu exemple concrete, invitatul nostru a precizat că în momentul actual China este, printre altele, cel mai mare producător de panouri solare și mașini electrice de pe glob. Un alt exemplu relevant oferit de către invitat în linie cu tematica evenimentului a fost cel al dependenței Europei de gazul din Rusia până la războiul din Ucraina.
Participanții au fost deosebit de captivați de volumul consistent al informațiilor primite pe o tematică extrem de interesantă în contextul global actual.
Mulțumim domnului Leonard Orban pentru o prezentare și un dialog inspirațional, care a oferit perspective noi și valoroase audienței privind conceptul de “autonomie strategică a Uniunii Europene”.