FORUMUL EURO-ATLANTIC 2024 are loc pe 7 iunie, la Universitatea Româno-Americană
FORUMUL EURO-ATLANTIC, organizat în data de 7 iunie 2024 de către Universitatea Româno-Americană, cu sprijinul Centrului de Drepturile Omului și Migrațiune, Centrului de Excelență Euroatlantică pentru Diplomație și Relații Externe, Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Avertizare Timpurie, CaleaEuropeana.ro, Financial Intelligence, Europlus și Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, aniversează a 10-a sesiune de alegeri europarlamentare, precum și împlinirea a 75 de ani de la înființarea NATO și a 20 de ani de la aderarea României.
În prezent, națiunile democratice se regăsesc într-un labirint al incertitudinii, confruntându-se cu amenințări hibride care transcend unele frontiere și ideologii. În fața acestor amenințări iminente, nevoia imperativă a cooperării internaționale nu a fost niciodată mai pronunțată. Forumul subliniază faptul că sunt necesare eforturi concertate pentru a proteja valorile democratice comune și pentru a promova o structură societală mai consolidată.
Forumul cuprinde trei paneluri distincte: unul privind cooperarea politică, unul despre combaterea polarizării sociale și a dezinformării, iar cel de-al treilea referitor la apărarea ordinii bazate pe reguli în mediul de afaceri în contrast cu tendințele neo-imperialiste.
Panelul I – Abordarea unor aspecte de instabilitate contemporană în statele democratice.
Este axat pe cooperarea politică, dezbateri pe teme ale instabilității contemporane ce generează provocări pentru statele democratice, în special în ceea ce privește aspecte legate de suveranitate, colaborare internațională și diplomație. De la resurgența regimurilor autoritare la proliferarea actorilor non-statali, principiile fundamentale ale democrației sunt acum testate mai mult ca niciodată. În acest context, Panelul I își propune să exploreze suprapunerile nuanțate ale suveranității, colaborării internaționale și diplomației, evidențiind astfel modalități prin care se poate ajunge la reziliență și stabilitate.
Noțiunea tradițională de suveranitate se confruntă cu provocări fără precedent în sfera politică interconectată a spațiului Euro-Atlantic. Pe măsură ce statele democratice promovează interdependența economică și cooperarea politică, apar întrebări referitoare la măsura în care suveranitatea națională poate fi păstrată fără a compromite securitatea colectivă. Participanții vor analiza, de asemenea, complexitatea suveranității în era digitală, examinând modul în care probleme precum securitatea cibernetică și amenințările hibride redefinesc limitele autorității statului.
Panelul va explora demersuri politice inovatoare menite să soluționeze dificultățile de securitate contemporane, susținând în același timp principiile democratice și drepturile omului. Prin promovarea unei înțelegeri mai profunde a interdependenței dintre suveranitate, colaborare internațională și diplomație, Panelul urmărește să ofere perspective și soluții viabile pentru provocările presante ale timpului nostru. Sunt invitați factori de decizie politică, oameni de știință și practicieni să se implice într-un dialog care să încurajeze reflecția și care să poată trasa o cale către o ordine democratică mai sigură și mai reziliență.
Panelul II – Abordarea provocărilor actuale în era polarizării sociale și a dezinformării
Acesta tratează multidimensionalitatea culturală democratică, subliniind obstacole sistematice în combaterea polarizării sociale și a dezinformării. Proliferarea politicilor populiste și manipularea deliberată a informațiilor exacerbează și mai mult aceste provocări, punând la grea încercare reziliența guvernanței democratice.
Panelul va aborda unii factori ce stau la baza polarizării sociale, incluzând disparitățile socio-economice, fragmentarea culturală și politicile naționaliste. Prin abordarea cauzelor profunde ale polarizării, discuția își propune să încurajeze o mai bună înțelegere a actualelor provocări și să identifice căile de reconciliere și coeziune socială. În plus, în această epocă a abundenței informațiilor, dezinformarea reprezintă o amenințare gravă la adresa instituțiilor democratice și a discursului public.
În cadrul discuției se va examina proliferarea narațiunilor false, militarizarea informațiilor și manipularea platformelor digitale în scopuri politice. În plus, discuția va examina demersurile inovatoare în vederea combaterii dezinformării. Cel de-al doilea panel invită reprezentanți ai guvernului, societății civile, mediului academic și sectorului privat să se angajeze într-un dialog constructiv care să abordeze provocările actuale cu care se confruntă democrațiile liberale. Prin discutarea polarizării sociale, a dezinformării și a politicilor populiste, Panelul își propune să traseze o cale mai sigură către un viitor democratic incluziv, informat și rezilient.
Panelul III – Promovarea ordinii bazate pe reguli în mediul de afaceri
Acesta este dedicat tuturor actorilor de pe piața liberă, oferind o analiză a avantajelor comparative ale desfășurării afacerilor într-un cadru reglementat în mod transparent, spre deosebire de piețele cu tendințe neo-imperialiste.
Într-o epocă caracterizată de globalizare și de o dinamică schimbătoare a puterii, afacerile funcționează în cadrul unei interacțiuni complexe de norme de reglementare și influențe geopolitice. În timp ce aderarea la sistemele bazate pe reguli favorizează transparența, stabilitatea și oportunitățile echitabile, apariția tendințelor neo-imperialiste prezintă riscuri inerente pentru concurența liberă și loială. În acest context, grupul de experți invitați va discuta despre avantajele comparative ale desfășurării afacerilor în cadrul unor structuri reglementate și, în același timp, va aborda provocările reprezentate de paradigmele alternative.
Prin promovarea principiilor care stau la baza transparenței, corectitudinii și responsabilității în afaceri, astfel de sisteme juridice facilitează creșterea economică durabilă și stimulează inovarea. Invitații vor analiza, de asemenea, implicațiile pe care constrângerile geopolitice, practicile comerciale neloiale și strategiile de investiții lipsite de transparență le pot avea asupra guvernanței economice globale.
Cel de-al treilea panel invită participanți din diverse sectoare și medii economice să se angajeze într-un dialog constructiv, în secțiunea de întrebări-răspunsuri, menit să promoveze înțelegerea comună și să identifice strategii pentru creșteri economice incluzive și durabile în cadrul unor piețe economice bazate pe reguli clare. Valorificând avantajele comparative ale practicilor comerciale transparente, responsabile și echitabile, actorii interesați pot contribui la o economie globală mai rezilientă și mai prosperă.
Participarea la acest eveniment este GRATUITĂ, iar înscrierile pot fi făcute până pe 5 iunie 2024, completând formularul online.
Universitatea Româno-Americană va elibera certificate de participare celor ce solicită, în conformitate cu termenii din formularul de înscriere.