Campania de prevenire a consumului de substanțe interzise „Supradoză de visuri spulberate”
Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane împreună cu Agenția Națională Antidrog (ANA) au organizat, pe parcursul a două zile, cea de-a III-a ediție a campaniei de prevenire a consumului de substanțe interzise „Supradoză de visuri spulberate”. În organizarea întregii campanii s-au ocupat 37 de studenți ai Facultății de Drept. La eveniment au participat peste 500 de elevi de diferite vârste din 17 licee din București.
Ambele zile ale campaniei, au fost structurate astfel:
- o sesiune principală de discuții, în care elevii și studenții au intrat dialog direct cu specialiști în prevenirea consumului de droguri, psihologi, medici și avocați despre dependență, influențe și alegeri neinspirate care afectează calitatea vieții
- 2 sesiuni de workshopuri și consiliere în carieră susținute de reprezentanții ANA.
În rândul invitaților care au luat cuvântul în deschiderea sesiunilor principale ale celor două zile ale campaniei, se află: Prof.univ.dr.habil Costel Negricea, Rectorul Universității Româno-Americane, Avocat conf.univ.dr. Mihai Olariu, Președintele Senatului Universității noastre, Georgiana-Ramona Dabija, Comisar șef de poliție și Director ANA, precum și Comisar șef Sergiu Popescu, Șef Serviciu Antidrog, Direcția de Combatere a Crimei Organizate. Moderatorul sesiunilor de deschidere a fost conf.univ.dr. Mihalea Prună, Decan al Facultății de de Drept din cadrul Universității Româno-Americane.
Alături de aceștia, au luat parte la dialog și diferiți alți experția antidrog, precum Carmen Oprea, psiholog în cadrul ANA, Cătălin Niculae , director adjunct al programului Teen Challenge si Radu Pop, expert în prevenirea consumului de droguri în cadrul ANA.
În cadrul evenimentului au luat cuvântul, de asemenea, și tineri reabilitați după o dependență de mulți ani, cu ajutorul programului Teen Challenge, care au trecut printr-un lung și dificil proces de recuperare. Din dialogul cu experții s-a evidențiat faptul că principalele cauze pentru care un tânăr începe să consume substanțe interzise sunt în primul rând anturajul, problemele de acasă cu părinții, suferința de anxietate și, nu în ultimul rând, lipsa completă de informare asupra ravagiului pe care îl provoacă în creierul uman consumul de droguri.
Pe parcursul campaniei s-a abordat și latura juridică a consumului de droguri, respectiv faptul că legea s-a modificat în România și condamnarea penală pentru deținerea și comercilizarea drogurilor se face, în prezent, cu execuție. În trecut, condamnarea putea fi cu suspendare.
Specialiștii prezenți la eveniment au punctat două aspecte extrem de importante legate de consumul de droguri:
- Pe deoparte, rolul anturajului atât în a te convinge să consumi droguri, cât și în a te denunța pentru a primi pedepse mai blânde.
- Pe de altă parte, importanța majoră a prevenției, unde rolul informării privind conținutul și efectele negative ale drogurilor ocupă locul central.
Atât la finalul evenimentului, cât și pe parcursul acestuia, reprezentanții ANA și ceilalți invitați au răspuns foarte detaliat întrebărilor interesante și provocatoare ale tinerilor. În același timp, reprezentanții ANA au încurajat elevii și studenții să apeleze la serviciile gratuite de informare și consiliere ale Agenției. Campania a marcat, totodată, lansarea platformei https://fiiliber.rau.ro/. Proiectul #FiiLiber este o inițiativă a Facultății de Drept a Universității Româno-Americane realizat de către studenții care aleg să își asume libertatea de exprimare și acțiune într-un parteneriat real cu instituții ale autorității publice centrale precum: Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.