Generația viitoare: inserția tinerilor pe piața muncii, dezbaterea organizată de Universitatea Româno-Americană, unde tinerii și companiile și-au aliniat așteptările
Expunerea studenților încă din timpul facultății la mediul de afaceri este esențială pentru alinierea așteptărilor acestora cu cele ale angajatorilor. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale dezbaterii Generația viitoare: inserția tinerilor pe piața muncii, organizată în data de 28 martie 2023 de Universitatea Româno-Americană cu prilejul RAU Job Fair.
„Universitatea Româno-Americană este singura instituție privată de învățământ superior inclusă în topul celor mai bune 25 de universități din țară, realizat de către Ministerul Educației și ARACIS, cu sprijinul Băncii Mondiale. Printre criteriile de evaluare s-au aflat rata de angajare a absolvenților, câștigurile salariale medii ale acestora și stagiile de practică susținute de instituție. Este astfel susținut faptul că, din perspectiva pregătirii tinerilor pentru cariere de succes, avem metode recunoscute de instituții reputate pentru eficiența lor la nivel global”, a declarat Prof. Univ. Dr. Habil. Costel Negricea, rectorul Universității Româno-Americane.
La dezbaterea interactivă au participat reprezentanții Universității Româno-Americane, reprezentanți HR ai unor companii de top din România, precum PwC, ACCOR, KPMG, Capgemini, Poșta Română, absolvenți ai universității și studenți. Discuția a urmărit subiecte precum ce își doresc studenții, ce caută companiile și cum se poziționează universitatea, în relația cu piața muncii. Participanții au explorat modul în care universitatea poate ajuta la ridicarea barierei dintre statutul de student și cel de angajat și au fost identificate principalele provocări cu care se confruntă profesioniștii din resurse umane în ceea ce privește angajarea tinerilor.
Astfel, studenții au nevoie de o perioadă de practică mai mare, care este vitală pentru dezvoltarea lor, aceasta fiind un câștig de ambele părți, studenți și angajatori. De asemenea, ei își doresc ca școala, încă din ciclurile gimnaziale, să îi sprijine mai mult în ghidarea carierei și profesorii să fie mai implicați în educația lor, astfel încât alegerea unei facultăți și a unui parcurs profesional să fie un proces ușor și eficient pentru viitorul lor. Faptul că pe rețelele sociale sunt prezente modele care promovează câștigurile facile reprezintă un impediment în dezvoltarea tinerilor, acesta fiind un puternic factor care îi demotivează în carieră și în ceea ce înseamnă valoarea educației.
Profesioniștii din resurse umane au afirmat că tehnologia va pune presiune pe piața muncii, iar sistemul de educație trebuie să țină pasul cu evoluția tehnologică, să formeze oameni, care să își urmeze pasiunea, nu doar beneficiile materiale. De asemenea, ei au menționat că liderii din ziua de azi sunt cei care pot să împărtășească din cunoștințele lor, să dea feedback și să primească feedback, să aibă abilități de soft skills.
Împărtășind din practicile lor care au rezultate, reprezentanții Universității Româno-Americane au arătat că programele de studiu ale instituției, atât cele cu predare în limba română, cât și cele în limba engleză, sunt permanent actualizate, pentru a corespunde cerințelor pieței muncii. Competențele practice ale studenților sunt antrenate prin participarea acestora la internship-uri în țară și străinătate, alături de expunerea în prezentări susținute de invitați de renume în plan național și internațional. Activitățile extra-curriculare care includ, printre altele, evenimente, conferințe, workshop-uri susținute de reprezentați din mediul de business pentru studenți, și colaborările cu alte companii sau instituții asigură dezvoltarea a ceea ce corporațiile numesc soft-skills. Perspectiva corpului profesoral, cea de a le oferi cursanților mentorat constant, este una foarte apreciată de studenți și reprezintă un alt atu al Universității Româno-Americane.
„Piața muncii este tot mai dinamică, iar instituțiile responsabile cu pregătirea tinerilor pentru un viitor sigur, care să le aducă satisfacții financiare și profesionale, trebuie să fie în permanență conectate la aceasta, pentru a include în programa lor și modalități de dezvoltare a abilităților apreciate de către angajatori, atât în prezent, cât și pe termen lung. Deschiderea internațională pe care o are URA și conectarea la mediul de afaceri ne asigură posibilitatea de a crea în fiecare an, complementar curriculumului, foarte multe activități extracurriculare care privesc nu doar în prezent, ci și în viitor, astfel încât absolvenții noștri să intre în pepiniera de talente căutate de organizații”, a adăugat Lucian Botea, Prorector pentru parteneriate cu mediul socio-economic şi digitalizare în cadrul Universităţii Româno-Americane.
RAU Job Fair, ediția a VIII-a, a reunit companii prestigioase din industrii diverse
RAU Job Fair, ediția a VIII-a – târg de joburi și internship-uri organizat în cadrul Universității, s-a adresat tuturor studenților, care au putut intra în legătură cu reprezentanții companiilor. Acestea au pregătit oferte de muncă și le-au prezentat vizitatorilor oportunități de carieră. Printre companiile care s-au alăturat ediției 2023 a târgului s-au aflat P&G, ING Bank, SNC-Lavalin, PwC, Deloitte, Grand Hotel Bucharest, Adecco, Intersport, BRD, Kelloggʾs, WorldClass.
RAU Job Fair este organizat în scopul corelării permanente a ofertei educaționale cu cerințele pieței muncii, precum și a creării unui mediu de interacțiune concret. Evenimentul a cuprins activități de recrutare și selecție la standurile companiilor expozante amplasate în holul principal al Universității. Alături de acestea, au fost organizate workshop-uri tematice menite să ofere informații utile pentru dezvoltarea profesională, susținute de către reprezentanții mediului social, educațional și de business. Participanții au putut afla informații la zi, practice, precum personal branding, excelența în inginerie și inovație, cum să devii expert în interviul video, calea spre succes în 3 pași simpli, storytelling la interviurile de angajare, forța de muncă a viitorului. În premieră, în cadrul ediției curente a târgului a avut loc, pentru studenți, o tombolă cu premii oferite de către companiile expozante.