Forumul pe tema “Împreună împotriva traficului de persoane – Provocări ale traficului de minori” la Universitatea Româno-Americană
Universitatea Româno-Americană a găzduit ediția a IX-a a forumului pe tema “Împreună împotriva traficului de persoane – Provocări ale traficului de minori” organizată de Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER), împreună cu membrii consorțiului STOP-AT, care marchează încheierea proiectului STOP-AT (Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic) și prezentarea rezultatelor din cadrul acestuia. Mai mult, evenimentul celebrează 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.
Proiectul STOP – AT este derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu ECLER, G4Media, Asociația Cultural Social Economică Chrisitiana și Freedom House cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. În cadrul proiectului STOP-AT, 6.345 de tineri din școli și licee din 25 de județe au participat la ateliere având ca scop informarea și conștientizarea riscurilor traficului de persoane și a violenței de gen, precum și prevenirea timpurie a acestora. De asemenea, au fost realizate materiale didactice de sprijin pentru profesori și au fost realizate 30 de investigații jurnalistice pe tema traficului de minori.
Dezbaterea de astăzi a avut două sesiuni. În prima parte au luat cuvântul reprezentanți ai tuturor instituților implicate în proiect, care au prezentat rezultatele și provocările întâmpinate în cadrul acestuia. De asemenea, la discuția pe tema provocărilor actuale privind traficul de copii și-au adus contribuția reprezentanți la nivel înalt ai autorităților române în domeniu, precum dl Nicolae Gabriel Gorunescu, Secretar de Stat, Vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Dreptului Copilului, dna Cerasela Bănică, Secretar de Stat membră în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, precum și dna Adriana Săftoiu, fostă vicepreședinte a Comisiei parlamentare de anchetă privind situația copiilor dispăruți. Moderatorul forumului a fost dna. Dr. Silvia Tăbușcă, Coordonator al Programului de Securitate umană derulat de ECLER.
A doua sesiune a evenimentului s-a axat pe lucru în grup cu reprezentanții Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din diferite zone ale țării pe marginea acțiunilor care ar trebui întreprinse împotriva traficului de minori și cum răspund autoritățile statului la aceste provocări serioase și majore. Forumul s-a încheiat cu o sesiune de prezentări în plen ale concluziilor discuțiilor în grup. Evenimentul a constituit și prilejul lansării Inițiativei REACT (Inițiativa pentru excelență în cercetare împotriva traficului de copii), ca parte a consorțiului regional de centre de cercetare de excelență în prevenirea traficului de persoane, dezvoltat de Poliția Națională a Olandei, cu Sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, și găzduit de Universitatea Româno-Americană.