“N-avem SÂNGE?!” – primul eveniment de donare de sânge la Universitatea Româno-Americană!
În data de 20 noiembrie 2023, Universitatea Româno-Americană a organizat împreună cu Asociația HEM o acțiune de colectare de sânge mobilă sub egida Programului Național „N-avem SÂNGE?!”. Această inițiativă a avut drept scop mobilizarea studenților, a cadrelor didactice și a personalului administrativ pentru a dona sânge și a salva, astfel, vieți, în contextul actual al unei lipse critice de sânge la nivel național. Prin programul “N-avem SÂNGE?!”, Asociaţia HEM susţine centrele de transfuzie sanguină şi derulează campanii pentru creşterea numărului de donatori. Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul financiar generos oferit de compania Teva România, care s-a alăturat ca partener sponsor al evenimentului.
Primul eveniment de donare de sânge organizat de Universitatea noastră a fost un real succes. Suntem foarte bucuroși să împărtășim faptul că am depășit limita maximă de donare în intervalul de 4 ore planificat, respectiv au fost aproximativ 70 de participanți implicați, din care 60 au fost la prima donare, iar 55 din totalul participanților au fost donatori eligibili cărora li s-a recoltat sânge în final. În rândul participanților s-au regăsit atât studenți de la Universitatea noastră, cât și de la alte instituții de învățământ superior din București, precum și cadre didactice și membrii ai personalului administrativ al Universității Româno-Americane. Acestora li s-au alăturat cu mult entuziasm 21 voluntari, studenți la diferite facultăți ale Universității noastre.
Acțiunea de colectare de sânge mobilă a fost precedată de un workshop informativ cu tema „Ce înseamnă să fii donator?”, în data de 14 noiembrie, dedicat tuturor celor interesați să capete o mai bună înțelegere atât a nevoii de sânge, cât și a beneficiilor pentru sănătatea donatorului aduse de acest gest altruist. Participanții la workshop au primit informații esențiale despre procesul de donare de sânge, au aflat care sunt condițiile de eligibilitate, cum să se pregătescă pentru donarea de sânge și cum se desfășoară procesul de donare în sine.
Această inițiativă a oferit oportunitatea de a învăța mai multe despre importanța donării de sânge și impactul acesteia asupra comunității. Un lucru mai puțin știut este faptul că donarea regulată de sânge are beneficii pentru sănătatea donatorului sanguin, intrând astfel în categoria gesturilor prin care, ajutându-i pe alții, ne ajutăm și pe noi.
Universitatea noastră face, prin această primă colectă mobilă de sânge, o diferență semnificativă și valoroasă în comunitate, arătând astfel întregii comunități că are profil de #bloodfluencer.