Noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie
Universitatea Româno-Americană a găzduit Conferința ”Crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie” organizată de Directoratul Național de Securitate Cibernetică, în parteneriat cu Facultatea de Informatică Managerială din cadrul Universității Româno-Americane.
Speakerii evenimentului, desfășurat în prezența a numeroși studenți de la diferite facultăți din cadrul Universității, au fost Dl. Dan Cîmpean, Director al Directoratului de Securitate Cibernetică, doamnele Ionica Șerban și Mirabela Săvulescu, experte în implementare de proiecte din cadrul Directoratului, precum și domnul Lect.univ.dr. Lucian Botea, Prorector pentru parteneriate cu mediul socio-economic și digitalizare în cadrul Universității.
Scopul evenimentului a fost prezentarea Proiectului ”Crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie”, în valoare totală de 146.792.450 lei, care este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și implementat de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică pe o perioada de trei ani și jumătate, respectiv decembrie 2022 – iulie 2026.
Obiectivul general al proiectului este crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie, având ca obiectiv final sprijinirea dezvoltării competențelor în materie de securitate cibernetică ale elevilor și studenților, cât și ale actorilor publici și privați. Investiția proiectului constă în două activități principale: prima este implementarea de cursuri de formare în domeniul securității cibernetice pentru 5.000 de profesori la nivel național care să disemineze ulterior informația către elevi și studenți; a doua activitate este dezvoltarea unui set de instrumente pentru sporirea maturității în materie de securitate cibernetică pentru 1.000 de actori cheie din domeniul economic și din administrația publică (inclusiv IMM-uri, școli, spitale și organisme ale administrației publice centrale și locale).
În cadrul prezentării proiectului și a sesiunii de întrebări și răspunsuri ulterioare, reprezentanții Directoratului Național de Securitate Cibernetică au oferit studenților Universității Româno-Americane și sfaturi practice privind protejarea datelor în fața atacurilor cibernetice și i-au invitat, totodată, să aplice la joburile part-time sau full-time disponibile permanent în cadrul Directoratului pentru studenții aflați la început de carieră profesională.
Discuțiile din cadrul evenimentului au fost interesante și interactive, iar studenții au venit cu exemple și întrebări concrete și dificile, arătându-se cu adevărat interesați de propunerea Directoratului Național de Securitate Cibernetică de a veni să lucreze pentru acesta.