Situația privind vaccinarea personalului din cadrul Universității Româno-Americane.
Având în vedere faptul că la nivel național a început campania de vaccinare împotriva COVID-19, vă aducem la cunoștință faptul că informațiile actualizate despre această campanie pot fi accesate aici.
- Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și interacțiune cu un număr mare de persoane, de exemplu: adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere, etc.
- Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
- Evitați atingerea suprafețelor atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. Dacă sunteți nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință și, ulterior, dezinfectați-vă / spălați-vă bine mâinile.
- Păstrați o distanță de 1,5 metri, minim 1 metru, față de celelalte persoane pe care le întâlniți, oriunde v-ați afla.
- Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pe cât posibil, pentru plăți cu cardul / telefonul sau plăți online.
- Pe cât posibil, folosiți rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. Dacă programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
- În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie mersul pe jos, fie cu bicicleta / trotineta electrică.
- Dacă vă aflați în transportul în comun, încercați să NU stați față în față cu alte persoane. După folosirea transportului în comun, asigurați-vă că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
- NU beți lichide din aceeași sticlă / pahar cu alte persoane și NU folosiți aceleași tacâmuri / vase.
- Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, sau puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.
- Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă, cât și la locul de muncă. Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.
- Informați-vă despre noul Coronavirus numai din surse oficiale (!). Puteți obține detalii despre Coronavirus dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență. DOAR în cazul urgențelor sunați la 112 !
- Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută / boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau cu trafic intens de persoane. Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
- NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
- Semnalați autorităților orice caz despre care aveți cunoștință că ar fi putut intra în contact cu o persoană confirmată cu noul coronavirus sau ar fi venit dintr-o țară afectată (zona roșie sau galbenă) și care nu se află în izolare.
- Semnalați imediat medicului de familie dacă ați călătorit în zonele afectate de Coronavirus, chiar dacă la momentul respectiv NU se aflau pe lista zonelor aflate sub alertă. În cazul în care nu puteți contacta medicul de familie, apelați la Direcția de Sănătate Publică din București și, în ultimă instanță, la 112.
- Rămâneți acasă dacă aveți simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, NU mergeți din primul moment la unitățile de urgență. Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să transmiteți și altor persoane noul Coronavirus. Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.