Lect.univ.dr. TĂBUȘCĂ SILVIA
Email: silvia.tabusca@rau.ro
Scurtă descriere:
- Silvia Tăbușcă este lector la Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Drept („Director al Centrului pentru Drepturile Omului și Migrație”) și coordonator al „Programului de securitate umană al Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică”.
- Lucrează în domeniul protecției internaționale a drepturilor omului de peste cincisprezece ani, cu expertiză în materia nediscriminării și, mai recent, a „securității umane”.
- Silvia este recunoscută ca un consultant, cercetător și trainer, lucrând cu ONU, Interpol, Consiliul Europei/GRETA, instituțiile UE și ambasadele SM din România.
- Silvia este, de asemenea, evaluator extern al Comisiei Europene în evaluarea proiectelor pentru acțiunile COST, Horizon 2020, AMIF-Integration, EACEA, evaluator independent pentru propuneri de cercetare științifică națională (UEFISCDI / BrainMap).
- Silvia deține un post-doctorat la Academia Română, un doctorat în drept (with honors) și un Master în „Drept internațional public” la Universitatea din București, precum și un LL.M. în Dreptul intercultural al drepturilor omului (cum laude) de la Universitatea St. Thomas, Miami, Florida.
- Înainte de a lucra la Universitatea Româno-Americană, Silvia a fost cercetător la Universitatea din București, Facultatea de Drept, consilier personal în Ministerul Justiției și expert în drepturile omului pentru Misiunea Permanentă a României la ONU New York.
- Din 2010, este mediator, cu instruire în negocieri (PON/Harvard) și cu privire la decizii rapide și eficiente (POJ/Yale).
- Silvia a primit bursa profesională WSOS, toamna 2017, pentru democrație și drepturile omului (organizare comunitară – migranți fără documente și trafic de persoane/migranți) de la Departamentul de Stat al SUA și a fost nominalizată la premiul internațional – 2015 „Hero Acting to End Modern Slavery”.
Membru în organizații/asociații profesionale:
- Inițiativa globală împotriva criminalității transnaționale organizate;
- Inițiativa internațională privind drepturile refugiaților;
- Societatea civilă împotriva criminalității organizate în Europa;
- Consiliul pentru Studii Europene la Universitatea Columbia (NYC) – Rețea de cercetare în domeniul imigrației;
- Programul drepturilor inițiativei internaționale pentru drepturile refugiaților în exil;
- ECPR – Consorțiul european pentru cercetări politice (grupuri permanente – imigrație și etnie; crima organizată; drepturile omului și justiția tranzitorie);
- WASET – Academia Mondială de Știință, Inginerie și Tehnologie;
- PHAP – Profesioniști în asistență și protecție umanitară;
- ESIL – Societatea Europeană de Drept Internațional;
- ENCLE – Rețeaua europeană pentru educația juridică clinică;
- GAJE – Alianța globală pentru educația juridică;
- ACUNS – Consiliul academic al sistemului Națiunilor Unite;
- HREA – Asociați pentru educația în domeniul drepturile omului;
- CAESAR – Centrul pentru accesarea expertizei studenților și a absolvenților din România (LSRS – Liga Studenților Români din Străinătate)
Domenii de interes/cercetare:
- Securitatea umană (migrație, refugiați, trafic de persoane, prelevarea ilegală de organe, sărăcie, dezvoltare durabilă, responsabilitate socială corporativă și drepturile generațiilor viitoare, cybersecurity)
- Democrație și stat de drept (anticorupție, reformă instituțională, Principiile de la Paris, acces la informații publice, declarații de avere, conflicte de interese, transparență, acces la justiție, securitate vs. drepturile omului, separația puterilor în stat, organizare comunitară/politică, fake news)
- Nediscriminare (dizabilități, religie, romi, femei, drepturile copilului, străini)
Preocupări/hobby-uri:
- Ajutor pentru cei în nevoie, călătorii, pictură, muzică