La 30 de ani de existență, Universitatea Româno-Americană este recunoscută în plan internațional pentru capacitățile sale de cercetare științifică
Începând cu luna octombrie 2021, Universitatea Româno-Americană, prin Centrul de Drepturile Omului și Migrație, a devenit punctul de contact în România al „OSCE Network of Think Tanks and Academic Institutions”.
Crearea Rețelei OSCE a fost recomandată de fostul secretar general, Lamberto Zannier, în discursul din iulie 2011. Doi ani mai târziu, la Viena, 16 instituții prestigioase de cercetare au pus bazele Rețelei în urma consultărilor pe care acestea le-au avut cu delegații ale țărilor lumii și ale instituțiilor OSCE. Fiind o structură independentă de statele membre OSCE, rețeaua, alcătuită astăzi peste 140 de membri, funcționează ca o platformă globală de cercetare și comunicare în domeniul securității, oferind expertiză academică și politică organismelor internaționale.
În prezent, Rețeaua reunește cele mai prestigioase centre de cercetare științifică la nivel mondial, axate pe probleme de securitate globală și regională, precum Davis Center for Russian and Eurasian Studies de la Universitatea Harvard din SUA, Department of War Studies de la King’s College din Marea Britanie, Max Planck Institute din Germania, Harriman Institute de la Universitatea Columbia din SUA, Asser Institute din Olanda, Carnegie Endowment for International Peace din SUA, French Institute for International Relations din Franța, Center for Security Studies din Elveția, Egmont Royal Institute for International Relations din Belgia, Russian State University for the Humanities din Rusia etc.
Centrul de Drepturile Omului și Migrație al Universității Româno-Americane oferă expertiză în domeniul securității umane, urmărind în special echilibrul dintre respectarea drepturilor omului și securitatea statală.
Printre proiectele dezvoltate recent de Rețeaua OSCE se numără:
- China’s Belt and Road Initiative (BRI) care urmărește cartografierea prezenței Chinei și a manifestării acesteia în Balcanii de Vest, Vestul CSI (Belarus, Ucraina, Rusia, Moldova), Asia Centrală și Caucazul de Sud de-a lungul timpului, în special de la înființarea BRI – strategia inițiată de Republica Populară Chineză prin care se urmărește conectarea Asiei cu Africa și Europa prin intermediul rețelelor terestre și maritime, cu scopul de a îmbunătăți integrarea regională, de a crește comerțul și de a stimula creșterea economică. Proiectul urmărește și identificarea implicațiilor pe care le-a avut această prezență a Chinei în ceea ce privește securitatea economică, de mediu, socială, politică și militară în zona OSCE.
- Reducing the Risk of Conventional Deterrence in Europe: Arms Control in the NATO-Russia Contact Zones a reunit 17 cercetători din 7 state OSCE. Cercetarea a vizat riscurile asociate cu reapariția descurajării înarmării convenționale și nucleare în Europa și a propus o abordare inovatoare a controlului armelor pentru a stabiliza relația NATO-Rusia. Proiectul a declanșat dezbateri în rândul participanților, care au inclus diplomați din diferite țări, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, cercetători și reprezentanți ai presei.
- Religion and Security Building in the OSCE Context a oferit recomandări cu privire la modul de mobilizare și includere a liderilor, a instituțiilor și congregațiilor religioase în noi coaliții și mecanisme de angajament democratic. Reprezentanții Rețelei OSCE, ai Centrului de Dialog Internațional, ai Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și ai Secretariatului OSCE și Centrului de Prevenire a Conflictelor au dezbătut rezultatele proiectului în octombrie 2018 la Viena. Raportul final include un set de recomandări ce a fost prezentat la sediul OSCE din Viena în 2019.