Workshop pe teme educative în economia și finanțele publice
Universitatea Româno-Americană a găzduit pentru studenți și cadrele didactice interesate workshopul de educație financiară pe tema “Perspectiva pentru economia și finanțele publice ale României. O privire critică, în context internațional.”, avândul ca invitat pe cunoscutul expert în acest domeniu, domnul Radu Soviani.
Domnul Soviani este economist, Doctor în Finanțe, jurnalist independent și comentator financiar, cu o solidă pregătire economică și cu experiență de peste 20 de ani în mass-media economică din România. Pentru talk-show-urile economice realizate de-a lungul timpului, dânsul a fost premiat sau nominalizat de principalele organizații de presă din România (Asociația Profesioniștilor de Televiziune și Radio, Clubul Român de Presă, etc.).
În prezent, Radu Soviani a devenit, astfel, singurul jurnalist economic din România cu pregătire și cercetare științifică solidă în studiul crizelor economice. În anul 2009, dumnealui a devenit și alumnus al International Visitor Leadership Program, programul fanion al Departamentului de Stat al SUA pentru viitori lideri, program în care a studiat sistemul financiar American.
În cadrul worksopului, s-a discutat în detaliu despre datoria publică a României și evoluția acesteia, comparativ cu cea a altor țări. De la o datorie publică de 10% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2007, țara noastră ajuns la 48,9% din PIB în 2023. Acest aspect presupune majorea datoriei publice în 5 ani înr-un ritm foarte accelerat ca urmare a perioadelor de criză economică 2008 si 2012. Această creștre puternică a avut la bază faptul că nu s-au luat măsuri financiare coerente și riguroase la începutul pandemiei. În prezent, România se afla pe locul trei la datoria publică în rândul țăilor din UE și continuă să crească.
De asemenea, în perioda de pandemie, România a întârziat, din păcate, prea mult timp reducerea dobânzilor, derulând politici financiare necorespunzătoare, fapt ce a făcut ca România se se îndatoreze ulterior la o dobândă e 5 ori mai mare decât media Uniunii Europene.
Mai mult , invitatul nostru a vorbit audienței despre dobânda cheie de 7% si inflația de 6,7 %, curente în România, dar și comparativ cu cele ale altor țări, ca urmare a crizelor prost gestionate din 2008 – 2022, plasându-ne per ansmblu, pe locu trei din UE.
În final, dialogul cu studenții s-a extins și în zona măsurilor fiscale , cele care trebuiau luate în mod corect atunci când criza financiară a explodat. În concluzie, scădere inflației se face cu măsuri fiscale corecte. Costul crizelor din perioada 2008-2012 a făcut ca datoria publică să crească la 473 mld. RON plus 92 mld. Euro.
Sala evenimentului a fost plină de studenți și cadre dicaticte universitare extrem de interesați de acest subiecte, iar tinerii au ridicat la fileul expertului invitat extraordinar de multe întrebări dificile și provocatoare, la care Domnul Soviani a răspuns cu foarte mult interes și dedicație.
Vă mulțumim, domnule Radu Soviani, pentru împărtășire experinței și cercetărilor dumneavoastră atât de bogate și care au clarificat multe aspecte în domeniul economic și financiar, atrăgând o prezență atât de largă și activă din parte studenților nostri.